tisdag 8 december 2015

En liten godbit

Jag sitter där och harvar och gnetar med mina kyrkböcker och tar mig sakta igenom historien. Ibland stöter man på lite fakta som är kul att dela med sig av, så det tänkte jag göra nu. Den här gången är det Helena Jonasdotter vi ska prata om. Hon är dotter till vår farfarsfarfarsfar Jonas Tengbom och alltså syster till vår farfarsfarfar Anders Tengbom.

Helena var gift med en man som hette Israel Peterson. Jag har vetat tidigare att Israel har suttit i fängelse för stöld, men igår stötte jag även på en tidningsartikel från 1869 om att han straffats en tredje gång och denna gången för att ha försökt förgifta sin fru. Vilken lurk!
Så här står det:
Den två gånger tidigare (för stöld) straffade backstugusittaren Israel Peterson inkommit till fängelset i Växjö från Attsjö i Furuby socken, häktad för försök att förgifta sin hustru. Enligt Petersons egen uppgift förhåller sig saken på följande sätt: Peterson som för 10 år sedan återkommit från Malmö fästning efter att ha utstått två års straffarbete och sedemera i åtta år tjänat i Attsjö, hade gift sig för två år sedan. Hustrun som förut under flera år varit ”sams” med en annan karl, hade ofta till Israel Peterson yttrat att hon ångrade att hon ej ”tog” denne andre.  Detta hade hos Israel Peterson stadgat beslutet att göra sig henne kvitt och han hade av en annan backstugusittare köpt för 3 öre arsenik som han blandat i svagdrickssoppa, vilken hon förtärt och därefter fått häftiga kräkningar. Hon hade fått mjölk att dricka och ehuru mycket fint levde hon dock ännu när Peterson inforslades till fängelset.
 
 

Inga kommentarer: