söndag 15 maj 2011

Oj nu är det bara 1,5 vecka kvar!


Sen kommer vår lilla älskling hem till oss. Herregud vad spännande det ska bli! Plötsligt känner jag att vi inte alls är förberedda. Vi har inte köpt nånting mer än sängen. 1,5 vecka går snabbt och vi skulle ju köpa mat, halsband och borstar och fixa kompostgaller. Men, men vi har ju alltid nästa helg också, för i veckorna hinner man ju inte mycket.

Martin är iväg och seglar denna helgen. Jag har mest bara jobbat med översättningen. Var borta hos Peter och Josse en sväng och grillade, tittade på melodifestivalen och kelade med lilla Oskar.

Såhär skriver uppfödaren denna gång:

Denna vecka har haft mycket innehåll för valparna. Förutom att det har blivit badade och klippta igen så har de fått utökat utrymme. De springer nu runt i ”sitt” rum, köket, hallen och på balkongen. I köket låter det läskigt ibland fast de har vant sig vid några hushållsmaskiner redan. Köket är också spännande för där är det så goda matlukter för en valp. De har fått prova på att ha halsband så att de ska vara lite vana vid det när ni får hem er valp (annars ska den bara klia sig på halsen hela tiden).

Valparna är extra pigga på morgonen och kvällen, då är det bara "go bananas" som gäller och då är de sjövilda och hoppar och far och väsnas och kastar sig handlöst hit & dit och har roligt. På kvällen släcker jag i deras rum och stänger dörren och har radion på och då sover de hela natten mellan 22.30 och 07.00. Visst är de uppe och kissar men de somnar om igen eftersom inget annat roligt händer. De är faktiskt duktiga när det gäller att kissa och bajsa på tidningar. De försöker oftast söka upp en tidning men det är klart att de missar ibland.

Det är inte långt kvar nu tills valparna flyttar och här kommer några korta tips:

De kommer att tycka att många saker är läskiga i sitt nya hem, och även ute, men så snart de har vant sig så blir det andra bullar. Låt valpen få tid på sig att undersöka och upptäcka sin nya miljö. Är det läskiga saker som gör valpen orolig, som mopeder tillexempel eller annat ute, så var bara neutral och lugn så lär sig valpen av erfarenhet att inget konsigt händer även om det låter mycket.

På natten kan man ha valpen i bur eller i kompostgaller precis vid sängen (om man inte vill ha den i sängen) och det räcker ofta att bara lägga en hand på valpen så känner den att du är där och då brukar den komma till ro. Dela in buren/hagen i något att ligga på och en tidning så kan den kissa där under natten och somna om. Ska ni gå upp och ut så fort den vaknar så kommer den snart att vänja sig vid det och bli pigg och busig mitt i natten. Ett bra sätt är att låtsas sova till du bestämmer när det är morgon och dags att gå upp. Om du tål lite kiss på tidningar under natten så klart.

När ni ska träna valpen att vara själv så kommer ni att få stålsätta er för den kan yla väldigt sorgligt när den tycker synd om sig själv och man vill gärna rädda den söta lilla valpen då, men det förstår valpen direkt och så blir det bara mer yl nästa gång. Ännu längre tid.

Jag har fler färdigskrivna tips om hur man kan göra när man övar valpen att vara själv och tips om hur man kan göra om valpen blir lös i magen. Maila mig om ni vill att jag ska maila de till er.

På tisdag blir det veterinärbesiktning och då kommer de att åka bil för första gången. I mitten av veckan kommer en liten slutlig valprapport inför att de blir 8 veckor och en presentation av just er valp! Så håll utkik. Snart är det dags att få hem er valp...... Jag hoppas att ni längtar!

Inga kommentarer: